Kockázatok és megoldások: közösségi termékértékesítés a gyakorlatban | Konyvelesobudan.hu
Blogger
Google+
Facebook
Youtube
Pinterest

Kockázatok és megoldások: közösségi termékértékesítés a gyakorlatban

A közösségi termékértékesítés (mint a legtöbb adómentes ügylet) mindig komoly kockázatot rejt magában. Ennek oka főként abban rejlik, hogy míg az értékesítés adómentes, a beszerzéshez kapcsolódó adó szabadon levonható. Emiatt a főként exportra gyártó cégek mindig áfa visszaigénylő pozícióban vannak, kiemelten fontos tehát arra figyelniük, hogy megfeleljenek az adómentesség feltételeinek.

A jogharmonizáció miatt, 2020. január 1-től pontosan szabályozva lesz az áfa törvényben, hogy melyek az adómentes közösségi termékértékesítés feltételei:

  1. a terméket belföldről másik tagállamba szállítják,
  2. az eladó rendelkezik az elszállítást igazoló dokumentumokkal, okmányokkal, igazolásokkal,
  3. az eladó adóalany (de nem alanyi mentes)
  4. a vevő másik tagállamban nyilvántartásba vett adóalany vagy nem adóalany jogi személy,
  5. a vevő a Közösség más tagállamában adószámmal rendelkezik és azt közölte az értékesítővel.


A feltételeket olvasva úgy érezzük, hogy ezek a jövőre nézve semmilyen újdonságot nem tartalmaznak. Valóban így működött a gyakorlat korábban is, azonban például a közösségi adószám meglétét, mint az adómentesség feltételét semmilyen jogszabály nem írta elő. Az adóhatóság elvárta ugyan, mert így egyszerűbb volt a külföldi fél beazonosítása, de a jelenlegi szabályozás szerint az adómentesség feltétele, hogy a másik fél adófizetésre kötelezett adóalany legyen.

Jövőre azonban az EU-ba történő értékesítések előtt mindenképpen ellenőrizd le, hogy van-e a partnerednek EU-s adószáma és az érvényes-e. Célszerű valamilyen szabályzatba foglalnod, hogy milyen rendszeresen ellenőrzöd partnered adószáma érvényességét. Azt is rögzítsd, hogy az ellenőrzés eredményét milyen formában tárolod. Elektronikusan vagy papíralapon.   (Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a másik fél adószámát időközben törlik.)

A bejegyzés folytatását ITT találod >>

Hasznosnak találtad ezt a bejegyzést? Oszd meg ismerőseiddel is!

Még több tanácsra van szükséged? Találkozzunk személyesen, írj e-mailt vagy telefonálj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és olvasd el 13 + 1 ingyenes adótippünket!

 

Feliratkozás 13+1 adótipp sorozatra

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező

Ön az alábbi jelölő négyzet bejelölésével feliratkozhat hírlevelünkre. Az adatkezelés jogalapja az Ön önkéntes hozzájárulása. Célja hírlevél, benne reklámok küldése. A hírlevélről bármikor leiratkozhat. Az adatkezelésről és érintett jogairól további információk az Adatkezelési tájékoztatónkban találhatók.

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat. Az adatkezelési tájékoztatót itt éri el: http://www.konyvelesobudan.hu/adatkezelesi-tajekoztato

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.