Kamatkedvezményből származó jövedelem | Konyvelesobudan.hu
Blogger
Google+
Facebook
Youtube
Pinterest

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Gyakran előfordul, hogy a vállalkozás tulajdonosa magánszemélyként átmeneti pénzzavarba kerül és a cégtől vesz fel kölcsönt. Ezt azonban nem teheti meg ellenszolgáltatás nélkül, mivel

  • kamatot kell utána fizetnie, vagy
  • a cégnek kell adóznia, ugyanis a meg nem fizetett kamat miatt a vállalkozónak jövedelme keletkezik.

Főszabályként a kiindulási alap mindkét esetben a jegybanki alapkamat.


A Társaságnak járó kamat összegét a jegybanki alapkamat + 5 % alapulvételével kell meghatározni. Egyszerű kamatszámítás, a kölcsönszerződésben kell rögzíteni hogy milyen gyakran fizeti meg a kamatot a kölcsönt felvevő. Például havonta, negyedévente vagy csak évente egyszer.

A kamat összegének meghatározásakor mindig az aktuális jegybanki alapkamatot és tőketartozást kell figyelembe venni, így amikor gyakran változik a jegybanki alapkamat (mint például ezekben a napokban is) és egy éven belül többször törleszt a tulajdonos (negyedévente vagy havonta) csak excel táblázat segítségével lehet helyesen kiszámolni az éves kamat összegét.

A meg nem fizetett kamat jövedelemként csapódik le a magánszemélynél, amely után az adót a Cégnek kell megfizetnie. Ez az ún. kamatkedvezményből származó jövedelem.

Ebben az esetben is a jegybanki alapkamat+5 %-ból kell kiindulni és meg kell határozni a járó,meg nem fizetett kamat összegét.

A kapott összeget fel kell szorozni 1,18-cal, ez lesz az adóalap.

Az adómérték pedig 15 % személyi jövedelemadó és 13 % szociális hozzájárulási adó.

A kisvállalati adó (KIVA) hatálya alá tartozó Társaságoknak jó hír, hogy nekik csak személyi jövedelemadót kell fizetniük, KIVA-t nem.

 

A fenti levezetést az alábbi példa szemlélteti:

Kölcsön összege

50 000 000

Jegybanki alapkamat + 5 %

12,75%

Éves kamat

6 375 000

Adóalap

7 522 500

Személyi jövedelemadó

1 128 375

Szociális hozzájárulási adó

977 925

 

Ez a példa egy évre kalkulál. Az első és az utolsó évben, tehát a kölcsön felvételekor és visszafizetésekor időarányosítani kell a kamat összegét.

A kapott összeget a 2208-as bevallásba kell beállítani, mégpedig a kölcsön visszafizetésekor. Amennyiben a tranzakció éven túl nyúlik, a tárgyévre jutó összeget a decemberi adóbevallásba be kell vallani és meg is kell fizetni.

A jegybanki alapkamat jelenleg nagyon magas (7,75 %) és további kamatemelés van kilátásban. Mindkét esetre igaz, hogy amennyiben a magánszemély tudja igazolni, hogy a piacon ennél kedvezőbb kamatozással is tudna hitelt felvenni, a fenti számításokat azzal a kamatmértékkel is elvégezheti.

Kamatkedvezmény azonban nemcsak akkor keletkezik, ha a magánszemély kölcsönt vesz fel a vállalkozásától, hanem számos egyéb eset is nevesítve van, amelyekről nem szabad elfelejtkezni.

Erről ebben a következő bejegyzésben olvashattok részletesen.

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.