Filmalkotások, sportegyesületek támogatása: az adófelajánlás menete

Ez írás több mint egy éve született (2019. szeptember 11.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A társasági adó alanyaként 2019-ben is van lehetőséged az adóelőleg és az adó terhére felajánlásokat tenni amennyiben egy filmalkotás létrejöttét vagy egy sportszervezetet szeretnél támogatni.

(Az adó felajánlása mellett továbbra is lehetséges a közvetlen támogatás, melyről ebben a bejegyzésben írtam bővebben.)

Véleményem szerint az adófelajánlás egyszerűbb, mint a közvetlen támogatás, kevesebb adminisztrációval jár, így a hibázási lehetőség is kisebb.

Az alábbi kedvezményezett célokra lehet tehát felajánlást tenni:

  1. filmalkotás támogatása,
  2. látvány-csapatsport támogatása (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, röplabda, jégkorong)

A kedvezményezett célokat lehet kombinálni és látvány-csapatsport támogatása esetén több jogcímet is meg lehet jelölni (ezek a tao törvény 22/C § (1) bekezdésében olvashatók.)  Ez a kombinálási lehetőség akkor is adott számodra, ha később úgy adódik, hogy felajánlásodat módosítod. (Lásd később)

Talán mondani sem kell, hogy az adó felajánlásával vállalkozásod semmilyen ellenszolgáltatásra nem jogosult. (Ez a főszabály, de vannak kivételek. Erről szintén lesz szó a későbbiekben.)

Mint említettem, az adófelajánlás intézménye kevesebb adminisztrációval jár, mint a közvetlen támogatás. Néhány dologról azonban itt sem szabad elfelejtkezni. Első lépés minden esetben a kedvezményezett célhoz kapcsolódóan kiállított igazolás megszerzése legyen, ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy felajánlásodat a nav átutalja a megjelölt szervezetnek.

Ezt az igazolást
filmalkotás támogatása esetén a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság,

látvány-csapatsport támogatása esetén a sportpolitikáért felelős miniszter (ha a támogatás kedvezményezettje országos sportági szakszövetség vagy a MOB), vagy az országos sportági szakszövetség   (ha a támogatás kedvezményezettje amatőr sportszervezet, hivatásos sportszervezet, alapítvány) állítja ki.

Az igazolásokat minden esetben a céged, mint adózó és a megjelölt szervezet, mint kedvezményezett együttes kérelmére állítják ki.

Sport támogatás esetén feltétel, hogy sem Neked, sem a kedvezményezettnek nem lehet 100 ezer forintot meghaladó adótartozása az igénylés időpontjában.

A nyilatkozat megtételére két ütemben van lehetőség:

  1. az adóelőleg,
  2. az adó terhére.

(Korábban volt egy harmadik lehetőség is, a december 20-án esedékes adóelőleg-kiegészítés terhére tett felajánlás.  Mivel idén először nem lesz „tao feltöltés”, így értelemszerűen ezen adóelőleg terhére felajánlást sem lehet tenni.)

Az adóelőleg terhére a felajánlást a 19RENDNY elnevezésű nyomtatványon lehet megtenni. Ehhez először elő kell venni a korábbi évek azon bevallásait, amelyek 2019-re (2020-ra) adóelőleg előírásokat tartalmaznak (1829, 1843TAO, 1829EUD) és a bevallott előleg 50 %-nak mértékéig lehet felajánlást tenni.

A nyilatkozat csak elektronikus úton küldhető be, az adatokat forintban kell megadni.

A beküldés határideje pedig minden esetben az esedékességet megelőző hónap vagy negyedév utolsó napja.

Ha tehát azt szeretnéd, hogy 2019. október 21-én esedékes társasági adóelőleg egy részét utalja át az adóhivatal egy amatőr sportszervezetnek, a 19RENDNY nyomtatványt szeptember 30-ig kell beküldened. Ebben nemcsak októberi, hanem a januári adóelőlegről is nyilatkozhatsz.

(A további adófelajánlásokat a 20RENDNY nyomtatványon teheted majd meg.)

Amennyiben filmalkotást támogatsz, ne felejtsd el a kapott igazolást is elküldeni az adóhatóságnak.

(Sporttámogatás esetén nem neked kell elküldeni az igazolást, hanem a kiállítónak.)

Arra is lehetőséged van, hogy a megtett felajánlásodat módosítsd, mégpedig évente maximum 5 alkalommal. Ennek határideje, pedig az adóelőleg fizetés esedékessége.

Ha például most szeptember 30-ig beküldöd a nyomtatványt, a felajánlott összeget október 21-ig tudod módosítani.

A módosításhoz elengedhetetlen, hogy benyújtsd az igazolást is, ezen kívül módosítani mindig csak a soron következő előlegek tekintetében lehet, visszamenőleg soha.

Összességében elmondható, hogy a várható társasági adó 80 %-áig tehetsz felajánlást. Ha tehát az előlegek terhére megtett 50 %-os felajánlásod még nem éri el az iménti korlátot és szeretnél még adakozni, akkor a 1929-es társasági adóbevallásban majd még megteheted.

Az is előfordulhat, hogy az 50 %-os adófelajánlásaid meghaladják az éves adó 80 %-át, ilyenkor az éves adó terhére már nem tehetsz felajánlást, viszont a korábbi „50 %-ok”, amelyeket a nav korábban átutalt, már a kedvezményezetteknél maradnak.

A sporttámogatások esetén speciális előírás, hogy a felajánlott összeg 12,5 %-a ún. kiegészítő sportfejlesztési támogatásnak minősül, amelyre támogatási vagy szponzori  szerződést lehet kötni.  Támogatási szerződés esetén nincs ellenszolgáltatás, szponzori szerződés esetében pedig vállalkozásodnak megállapodás szerinti ellenszolgáltatás jár. (Például molinó kihelyezése.) A 12,5 %-ot – áfaköteles ügylet esetén – nettó értéknek kell tekinteni, melyet a kedvezményezett szervezet árbevételként számol el. A 12,5 %-ra jutó áfát vállalkozásodnak közvetlenül kell az egyesület részére átutalnia.

A bejegyzés folytatását itt olvashatod >>

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó