Cafeteria? Meddig még? | Konyvelesobudan.hu
Blogger
Google+
Facebook
Youtube
Pinterest

Cafeteria? Meddig még?

A 2018. nyarán elfogadott adócsomagban a legnagyobb érvágást sokak számára a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások körének további csökkentése jelentette.

Azt lehet mondani, hogy a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások körébe 2019. január 1-jétől már csak a SZÉP kártya három alszámlájára utalható támogatás fog tartozni.  Az adóztatás módja is változik, mivel megszűnik az egészségügyi hozzájárulás. A szociális hozzájárulási adóról új törvényt alkottak, itt fogják szabályozni az eddig eho-val terhelt juttatásokat, jövedelmeket. Ezen túlmenően a béren kívüli juttatások adóalapjának meghatározásakor megszűnik az 1,18-as szorzó. Így, ha marad a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5 %, akkor a 15 % személyi jövedelemadóval együtt összesen 34,5 % közterhet kell majd a SZÉP kártya után fizetned.Ha az egyes alszámlákra vonatkozó értékhatárt túlléped vagy összességében több mint 450 ezer forintot utalsz munkavállalódnak SZÉP kártyára, már mint egyes meghatározott juttatás után kell adót fizetned. A 19,5+15 % közteher itt is érvényesül, de itt már 1,18-cal is szorozni kell, vagyis 2019. január 1. után 40,71 % adót kell fizetni az egyes meghatározott juttatások esetén.

További egyes meghatározott juttatásokat az szja törvény 70.§-ában fogsz találni. Az üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés, a reprezentáció, az üzleti ajándék, a csekély értékű ajándék továbbra is ide fog tartozni. Rendezvények szervezésekor gyakran nem állapítható meg, hogy ki milyen mértékben részesül a különböző szolgáltatásokból, ebben az esetben továbbra is egyes meghatározott juttatások szabályait kell alkalmazni, mint ahogyan az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba célzott szolgáltatásra befizetett összeg is.

Ugyanakkor 2016. december 31-ig számos olyan béren kívüli juttatás volt, amely 2017. január 1-től egyes meghatározott juttatásként adózott. Ide tartozott többek között az Erzsébet utalvány, az iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet. 2019. január 1-jétől ez a lehetőség is elvész, pedig még mindig kedvezőbb volt e juttatások adózása, mint a béreké. Márpedig ezek a juttatások jövőre már bérként adóznak, mint minden olyan támogatás, amely nem minősül sem egyes meghatározott, sem adómentes juttatásnak.

A törvényalkotók az eddig adómentes juttatásokat sem kímélték. Megszűnik az adómentessége

  • a lakáscélú munkáltatói támogatásnak,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatásnak,
  • a kockázati biztosításnak,
  • a diákhitel-törlesztéshez felhasználható munkáltatói juttatásnak,
  • a sportrendezvényre szóló belépőnek,
  • a kultúra utalványnak.

Ugyanakkor adómentes marad az óvodai, bölcsődei gondozás térítési díja.

Érdemes átgondolni, hogy mi az, amit még idén meg tudsz lépni. Egy 2018-ban adott kultúra utalvány még adómentes, akkor is, ha azt a magánszemély 2019-ben használja fel. A lakáscélú támogatás esetén átmeneti szabály rögzíti, hogy az idén utalt támogatás esetén még a 2018-as szabályokat kell alkalmazni.

Hasznosnak találtad ezt a bejegyzést? Oszd meg ismerőseiddel is!

Még több tanácsra van szükséged? Találkozzunk személyesen, írj e-mailt vagy telefonálj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és olvasd el 13 + 1 ingyenes adótippünket!

 

Feliratkozás 13+1 adótipp sorozatra

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelezőÖn az alábbi jelölő négyzet bejelölésével feliratkozhat hírlevelünkre. Az adatkezelés jogalapja az Ön önkéntes hozzájárulása. Célja hírlevél, benne reklámok küldése. A hírlevélről bármikor leiratkozhat. Az adatkezelésről és érintett jogairól további információk az Adatkezelési tájékoztatónkban találhatók.Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat. Az adatkezelési tájékoztatót itt éri el:
http://www.konyvelesobudan.hu/adatkezelesi-tajekoztato

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.