Az alanyi adómentesség is járhat buktatókkal

Ez írás több mint egy éve született (2017. november 06.), lehet, hogy egyes állítások a törvényi változások okán már nem érvényesek.

A kisvállalkozások körében nagy népszerűségnek örvend az alanyi adómentesség választása. Ez érthető is, mivel számos esetben versenyképesebb áron tudod a termékedet vagy a szolgáltatásodat értékesíteni, mintha (főszabály szerint) 27%-os áfával növelt összegről kellene számlát kiállítanod. Az alanyi adómentesség  kényelmes megoldásnak tűnik, mivel az áfát nem számítod fel és nem is vonod le. Ha emellett még KATÁ-s is vagy, biztosan megfordult a fejedben, hogy Neked még könyvelőre sincs szükséged.

Hadd hívjam fel azonban a figyelmedet néhány buktatóra  az alanyi adómentesség kapcsán. Ha KATA-s adózó vagy, akkor a KATA-t most felejtsd el, ugyanis Rád  ugyanazok az áfa szabályok vonatkoznak, mint a bárki másra.

1. Mint bizonyára Te is tudod az alanyi adómentességet 8 millió Ft bevétel alatt lehet választani.

Ez azonban csak akkor igaz, ha egész évben működik a vállalkozásod. A megalakulás éve az esetek 99 %-ban rövidebb, mint egy év. (Viszonylag ritka, hogy valaki január 1-ján alapítson céget.) És ekkor bejön az időarányosítás, mégpedig a napok számával arányosan.

Példa

Ha 2017. május 3-án alapítod a vállalkozásodat, akkor a 2017-es évből még 243 nap van hátra. (Május 3-át is beleszámítva.) A 8 millió Ft 243 napra arányosítva 5 326 ezer Ft. Erre az évre tehát ennyit számlázhatsz ki adómentesen. 2018-ban már gondolkodhatsz a 8 millió Ft-ban.

2. Az Áfa szempontjából mindig a teljesítés időpontja a releváns, tehát amikor az ügylet tényállásszerűen megvalósul.

(Amikor a fodrász levágja a vendég haját, amikor a pék eladja a kenyeret.) Különösen akkor kell erre figyelni, ha az ellenérték megtérítése nem azonnal történik, hanem átutalással egy későbbi időpontban.

Ha például decemberben 8 millió Ft-hoz közelít a bevételed és Te kiállítasz egy számlát, amivel ezt a 8 milliót átléped, akkor már fel kell számítanod az áfát, még akkor is, ha az ellenérték csak a következő évben folyik be.

A teljesítés időpontjára vonatkozóan vannak speciális esetek (pl. az időszakos elszámolású ügyleteknél), ebbe most nem mennék bele, kérdezd meg a könyvelődet, hogy a Te esetedben, hogyan kell helyesen megadni a teljesítés időpontját.

3. Ha eddig azt gondoltad, hogy az alanyi adómentesség a fentiek ellenére sem túl bonyolult, akkor most jól figyelj.

Vannak ugyanis esetek amikor bármennyire is kényelmes,  nem számlázhatsz úgy, mint az alanyi adómentesek általában. Ez nem jelenti azt, hogy minden esetben áfát kell felszámítanod, de meg kell nézni, hogy mit ír elő a törvény az általános szabályok szerint adózókra és Neked is úgy kell eljárnod.
Vannak olyan szituációk amelyek (véleményem szerint) nem túl gyakran fordulnak elő egy alanyi mentes vállalkozás életében. Ilyen például az építési telek értékesítése vagy az új közlekedési eszköznek a Közösség valamely tagállamába történő értékesítése.  Ezek viszonylag ritka esetek.

Amely viszont bármely kisvállalkozás életében előfordulhat:

1. Tárgyi eszközt értékesít

Például ha feleslegessé válik a számítógéped, mert újat veszel és  úgy döntesz, hogy a régit értékesíted,  csak úgy teheted meg, ha áfás számlát állítasz ki róla. Vagyis a nettó árra felszámítasz 27 % áfát. Hogy ez ne legyen  Neked túl nagy bukta, az áfatörvény lehetővé teszi, hogy a vásárlást követő 60 hónapon belül történő értékesítés esetén a korábban le nem vont áfa hátralévő időszakra eső arányos összegét levonhatod.

Mit is jelent ez a bonyolult megfogalmazás?

2015. július 12-én vettél egy nagyon drága számítógépet 320 000 + áfa, azaz 406 400 Ft ért. Az áfa összege 86 400 Ft volt. Ezt a gépet 2017. október 26-án eladtad, az eladási ár 180 000 Ft + Áfa, azaz 228 600 Ft. (A felszámított áfát 48 600 Ft-ról bevallást kell készítened és be is kell fizetned. )
Korábban (tételezzük fel, hogy már 2015-ben is alanyi adómentes voltál) a beszerzésed után nem vontad le az áfát. A vásárlást követő 60. hónap 2020. júliusában lesz, hátra van még addig 34 hónap. Az alábbi képlettel számolva: 34/60 * 86 400 = 46 960 Ft-ot most jogosult vagy visszaigényelni.

2. Immateriális jószágot értékesít

Ha a vállalkozásod egy immateriális jószágot ad el, szintén áfát kell felszámítanod, hiába vagy alanyi adómentes. A tárgyi eszköznél leírtakkal ellentétben azonban itt nincs lehetőség arra, hogy a vásárláskor megfizetett adó egy részét most pótlólag levond.

3. Terméket értékesít a Közösség másik tagállamába

Ebben az esetben alanyi adómentes adózóként kell eljárnod, a tranzakció teljesen úgy viselkedik, mintha belföldre értékesítenél. Még közösségi adószámot sem kell emiatt kérned, ha eddig nem kértél. A számlán ne felejts el alanyi adómentes státuszodra hivatkozni.

4. Közösségi termékbeszerzést bonyolít

Közösségi termékbeszerzés esetén egészen addig, amíg az egy országból beszerzett áru értéke a 10 000 EUR-t nem haladja meg alanyi adómentes vagy. Ez azt jelenti, hogy a külföldi fél a saját országában előírt áfa mértékkel fog Neked számlát kiállítani. Amennyiben eléred a 10 000 EUR-t (ami bármilyen furcsa 2 500 000 Ft-nak felel meg) már kötelező közösségi adószámot kérned. A külföldi fél nem fog Neked adót felszámítani és a közösségi beszerzések után Neked kell az áfát befizetned. A rossz hír az, hogy a befizetett áfát levonni nem lehet.  Ha nem éred el a 10 000 EUR-t, akkor is dönthetsz úgy, hogy a magyar áfát fizeted meg és áfa felszámítása nélküli számlát kérsz a közösségi partneredtől. Kérdés, hogy megéri-e, lévén az Unió országai közül Magyarországon a legmagasabb az áfakulcs.

5. Terméket importál

Termékimportról akkor beszélünk, amikor a termékbeszerzés nem az EU valamely tagállamából, hanem ún. harmadik országból történik. Ilyenkor a vámhatóság veti ki az ún. import áfát, amit ha általános szabályok szerint áfázol, a befizetést követően visszaigényelhetsz. Ha alanyi adómentes vagy, Neked is be kell fizetned, de visszaigényelned már nem szabad.

6. Importszolgáltatást vesz igénybe

Import szolgáltatás esetén (főszabály szerint) amennyiben a megrendelő adóalany, az ügylet teljesítési helye a megrendelő letelepedésének országa lesz.  Ha tehát Te itt Magyarországon vállalkozóként, cégvezetőként megrendelsz külföldről egy szolgáltatást, akkor ún. import szolgáltatás áfát kell fizetned. Ez a számlázott összeg 27 %-a.  Ha az általános szabályok szerint fizeted az áfát, akkor az adó megfizetésével egyidejűleg le is vonhatod azt, ugyanabban a bevallásba szerepeltetve mind a fizetendő, mind a levonható áfát. Tényleges befizetési kötelezettséged tehát nem keletkezik. Ellenben ha alanyi adómentes vállalkozó vagy, az import szolgáltatás után kötelezően be kell fizetned az áfát, levonási jogosultságod viszont nincs. Tipikus, nagyon gyakori példa erre a Google szolgáltatásainak igénybevétele.  Ezután a szolgáltatás után bizony be kell fizetni a 27 % áfát.

7. Külföldre nyújt szolgáltatást

Ebben az esetben felejtsd el, hogy alanyi mentes vagy, az általános szabályok szerint kell eljárnod.
Főszabály szerint (ha a megrendelő maga is adóalany) a szolgáltatás teljesítési helye ott van, ahol a megrendelő letelepedett. Így ebben az esetben nem kell áfát felszámítanod, de nem azért mert alanyi mentes adózó vagy, hanem azért mert külföldön teljesített szolgáltatással állunk szemben.  További jó hír, hogy ha a szolgáltatás teljesítésével kapcsolatban költséged merült fel, annak áfáját levonhatod.

Ezek voltak azok az esetek, amelyek egy kis- és középvállalkozás életében jó eséllyel előfordulhatnak. Ez azonban még messze nem a teljes lista, hiszen alanyi adómentes adózóként az általános szabályokat kell alkalmaznod akkor is, ha

8. Építési telket értékesítesz

9. Befejezetlen, építés alatt álló ingatlant értékesítesz

10. Befejezett (két évnél nem régebbi) beépített ingatlant értékesítesz

11. Ingyenesen adsz át terméket, ingyenesen nyújtasz szolgáltatást

12. Saját vállalkozásodban végzel beruházást

13. A vállalkozásod megszűnésekor terméket birtokolsz

14. Új közlekedési eszközt értékesítesz a Közösség más tagállamába vagy új közlekedési eszközt szerzel be szintén az Európai Unió valamely országából

15. Ha a korábbi időszakról, (amikor még áfás voltál),adófizetési kötelezettséged keletkezik

16. Ha olyan terméket vásárolsz, amit  a külföldi eladónak Magyarországon kell összeszerelnie

17. Ha véletlenül a kibocsátott számládon áfát számítasz fel



Mint látod 17 olyan eset van, amikor figyelembe kell venned az általános szabályokat és aszerint kell számláznod, fizetned, bevallást vagy éppen összesítő nyilatkozatot készítened. Igyekeztem minél érthetőbb lenni, így legtöbbször csak a főszabályt ismertettem. Tudnod kell azonban, hogy rengeteg a kivétel.  Neked nem is kell tudnod a bonyolult adószabályokat, egy dolgod van, hogy légy résen és kérdezz, ha valamit másképp szeretnél csinálni a vállalkozásodban, mint eddig.

Mint annyiszor itt is elmondható, hogy minden eset más, így minden cég esetében egyedileg kell mérlegelni, hogy megéri-e alanyi adómentességet választania vagy sem.

Vágner Emília

Könyvelő, adótanácsadó