Ajándékutalvány - hogyan számlázd helyesen? | Konyvelesobudan.hu
Blogger
Google+
Facebook
Youtube
Pinterest

Ajándékutalvány - hogyan számlázd helyesen?

A karácsonyi szezon közeledtével újra előtérbe kerül minden vállalkozás jolly jokere, az ajándékutalványok kibocsátása. Ma már szinte nincs olyan kereskedő vagy szolgáltató, aki ne élne ezzel a lehetőséggel. De hogyan kell helyesen számlázni, kezelni az ajándékutalványokat?Tételezzük fel, hogy az utalvány kibocsátója és befogadója is a Te vállalkozásod.

Ebben az esetben Neked kell legyártatni az ajándékutalványokat, Te magad értékesíted, majd vásárláskor fogadod el. Az előállítással kapcsolatban felmerült költségek természetesen elszámolhatók, a költségek áfatartalma levonható. (Feltételezve, hogy a terméked értékesítésekor áfát számítasz fel.)  Az utalvány értékesítésekor számlát vagy nyugtát kibocsátanod nem kötelező, de a könyvelés miatt muszáj valamilyen bizonylatot kiállítanod. Ha számlát vagy nyugtát állítasz ki, az sem probléma, a megnevezéshez nyugodtan írd oda, hogy ajándékutalvány értékesítése. Áfát felszámítanod nem kell, az értékesítés „névértéken” történik.  Nem kötelező, de célszerű valamilyen határidőt szabni, ameddig az utalványt be lehet nálad váltani. Például megvásárlástól számított 1 éven belül.Az utalványokat szigorú számadású nyomtatványnak kell tekintened, azokat sorszámmal kell ellátnod, nyilvántartásba kell venned.  Egyrészt a számviteli törvény is ezt írja elő, másrészt a későbbiekben a beazonosítás is könnyebb lesz, mely került már beváltásra, melyik az amelyiknek az érvényességi ideje már lejárt.

Bár Te már akkor is örülsz, ha szépen fogynak az ajándékutalványaid, számviteli szempontból csak akkor beszélünk bevételről, ha azokat a vevőid beváltják. Ekkor már kötelező a számla vagy a nyugta kiállítása, és (általános szabályok szerint) áfát is ilyenkor kell megfizetni.

Ha lejár az utalvány érvényességi ideje és azt nem váltották be, akkor szintén bevétel lesz belőle. (A különbség a beváltott utalványokhoz képest annyi, hogy itt áfafizetés nem merül fel.)

Hasznosnak találtad ezt a bejegyzést? Oszd meg ismerőseiddel is!

Még több tanácsra van szükséged? Találkozzunk személyesen (Budapest III. kerület), írj e-mailt vagy telefonálj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és olvasd el 13 + 1 ingyenes adótippünket!

 

Feliratkozás 13+1 adótipp sorozatra

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.