8 lényeges tudnivaló a kiküldetési rendelvényről | Konyvelesobudan.hu
Blogger
Google+
Facebook
Youtube
Pinterest

8 lényeges tudnivaló a kiküldetési rendelvényről

 1. Az szja törvény 7. § (1) r) pontja rögzíti, hogy a kiküldetési rendelvény alapján adott költségtérítés, amennyiben az nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül számított értéket, adómentes. (adóalapba nem tartozó tétel)


   
 2. A magánszemély saját illetve közeli hozzátartozójának tulajdonában lévő személygépkocsi üzleti célú használatára tekintettel lehet adómentes költségtérítést fizetni.
   
 3. A számítás alapját a megtett távolság, az üzemanyag fogyasztási norma és a nav által az adott hónapra közzétett üzemanyag ár képezi. Ezen kívül 15 Ft/km  általános személygépkocsi normaköltség is elszámolható.
   

 4. Amennyiben a megtérített összeg  több, mint a 3. pont alapján kiszámolt érték, a magánszemélynek, a költségelszámolást tekintve két lehetősége van:

  A) A 3. pont szerint megállapított értéket költségnek tekinti, amit levon a ténylegesen megtérített összegből. Ebben az esetben a felettes rész után kell adót fizetni, mégpedig a felek között fennálló jogviszony szerint.

  B) A kapott bevételt veszi alapul, amelyből levonja a számlákkal, egyéb bizonylatokkal igazolt költségeket. Ebben az esetben elengedhetetlen az útnyilvántartás vezetése és a magánszemélyt cégautó adó fizetési kötelezettség is terheli.
   
 5. A kiküldetési rendelvénynek tartalmaznia kell
  a magánszemély nevét, adóazonosító jelét,
  a gépjármű gyártmányát, típusát, forgalmi rendszámát,
  a hivatali utazás célját, időtartamát, útvonalát,
  a futásteljesítményt,
  a költségtérítést, valamint a költségtérítés kiszámításához szükséges adatokat.
   
 6. Papír alapú dokumentálás helyett lehetőség van zárt rendszerben előállított és kezelt elektronikus bizonylat kiállítására és elektronikus tárolására.
   
 7. Kiküldetési rendelvény alapján nemcsak a munkavállaló kaphat költségtérítést, adható pl. megbízottnak is.
   
 8. Belföldi  és külföldi kiküldetések esetén egyaránt alkalmazható, nem szükséges egyenként kiállítani. Lehet folyamatosan vezetni és meghatározott időszakonként elszámolni.

Hasznosnak találtad ezt a bejegyzést? Oszd meg ismerőseiddel is!

Még több tanácsra van szükséged? Találkozzunk személyesen, írj e-mailt vagy telefonálj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és olvasd el 13 + 1 ingyenes adótippünket!

 

Feliratkozás 13+1 adótipp sorozatra

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező

Ön az alábbi jelölő négyzet bejelölésével feliratkozhat hírlevelünkre. Az adatkezelés jogalapja az Ön önkéntes hozzájárulása. Célja hírlevél, benne reklámok küldése. A hírlevélről bármikor leiratkozhat. Az adatkezelésről és érintett jogairól további információk az Adatkezelési tájékoztatónkban találhatók.

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat. Az adatkezelési tájékoztatót itt éri el: http://www.konyvelesobudan.hu/adatkezelesi-tajekoztato

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.