Blog | Konyvelesobudan.hu
Blogger
Google+
Facebook
Youtube
Pinterest

Blog

Kisvállalati adó és az értékcsökkenés

A kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozásokra az amortizáció tekintetében speciális szabályok vonatkoznak. Különbséget kell tenni a tárgyi eszközök között aszerint, hogy a beszerzés még tao vagy már kiva alanyként történik.

Mi az a szocho maximum?

A szociális hozzájárulási adó felső határa az egészségügyi hozzájárulás maximumát váltotta fel és 2019. óta van velünk. A lényege röviden az, hogy amennyiben a magánszemélynek a törvényben meghatározott jövedelme eléri a minimálbér 24-szeresét, akkor ugyancsak meghatározott jövedelmek szerzése esetén mentesülni tud az adófizetési kötelezettség alól.

Melyek ezek a kulcsfontosságú jövedelmek, amelyekre figyelemmel kell lennünk?

Borravaló vagy szervízdíj?

A borravaló és a felszolgálási díj, mind a vendéglátásban, mind a számvitelben és az adózásban két különböző kategóriát képvisel. A borravaló önkéntesen adott összeg, a szervízdíj pedig a vendéglátásban a kiszolgálásért felszámított külön díj.

Kamatkedvezményből származó jövedelem II. rész

A korábbi bejegyzésemben arról olvashattál, hogy milyen adófizetési kötelezettséggel jár, ha a Társaság tulajdonosa kölcsönt vesz fel a vállalkozásától és azért nem fizet kamatot. Ez az adófizetési kötelezettség azonban más esetekben is felmerülhet. Leginkább akkor, ha a vállalkozás pénzét huzamosabb ideig birtokolja valamely magánszemély. Ő lehet a Társaság tulajdonosa, de akár munkavállalója is.

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Gyakran előfordul, hogy a vállalkozás tulajdonosa magánszemélyként átmeneti pénzzavarba kerül és a cégtől vesz fel kölcsönt. Ezt azonban nem teheti meg ellenszolgáltatás nélkül, mivel

  • kamatot kell utána fizetnie, vagy
  • a cégnek kell adóznia, ugyanis a meg nem fizetett kamat miatt a vállalkozónak jövedelme keletkezik.

Főszabályként a kiindulási alap mindkét esetben a jegybanki alapkamat.

Szép kártya mizéria 2021-ben

A Széchenyi Pihenő Kártya juttatás szabályozásával  kapcsolatban elmondható, hogy a 2021-es év meglehetősen speciálisnak ígérkezik, nagyfokú körültekintést igényel minden kifizető részéről.

A 2020-ban megkezdett járványügyi intézkedések folyományaként még 2021. első felében is kedvező adóteher  mellett adható, az év második felében viszont visszaáll a régi rend.

Nézzük a részleteket…

Így ajándékozz!

Amelyik cég megteheti, szívesen ajándékozza meg év végén partnereit és munkavállalóit.

Ahhoz, hogy helyesen állapítsd meg, hogy az egyes ajándékok mekkora adóterhelést jelentenek a vállalkozásodnak, fontos tudni, hogy mekkora lehet az ajándékok értéke, kinek milyen formában és milyen gyakorisággal adhatók.

Neked megéri a kiva?

Közeleg az év vége, ilyenkor többet gondolkodunk azon, hogy lehetne-e valamit másképp csinálni a következő évben, hogy még eredményesebben tudjuk működtetni vállalkozásunkat. Könyvelőként én abban tudok segíteni, hogy az igen összetett és bonyolult magyar adózási rendszerben megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyeket kihasználva legálisan tudjuk csökkenteni a befizetendő adót. Kiváló lehetőség erre a kisvállalati adó (kiva), amelynek ugyan számtalan előnye van, mégsem alkalmas minden vállalkozásnak.

Egészségpénztári befizetések adózása: többféle megoldás létezik

Munkáltatói hozzájárulás

2019. január 1-jén sajnos megszűnt az a lehetőség, hogy a munkáltató által teljesített egészségpénztári hozzájárulás egyes meghatározott juttatásként adózzon. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatói hozzájárulás munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, ettől a naptól kezdve már bérjövedelemként adózik, tehát ugyanazok a levonások terhelik, mint a bruttó bért.

Oldalak

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.