Blog | Konyvelesobudan.hu
Blogger
Google+
Facebook
Youtube
Pinterest

Blog

Szép kártya mizéria 2021-ben

A Széchenyi Pihenő Kártya juttatás szabályozásával  kapcsolatban elmondható, hogy a 2021-es év meglehetősen speciálisnak ígérkezik, nagyfokú körültekintést igényel minden kifizető részéről.

A 2020-ban megkezdett járványügyi intézkedések folyományaként még 2021. első felében is kedvező adóteher  mellett adható, az év második felében viszont visszaáll a régi rend.

Nézzük a részleteket…

Így ajándékozz!

Amelyik cég megteheti, szívesen ajándékozza meg év végén partnereit és munkavállalóit.

Ahhoz, hogy helyesen állapítsd meg, hogy az egyes ajándékok mekkora adóterhelést jelentenek a vállalkozásodnak, fontos tudni, hogy mekkora lehet az ajándékok értéke, kinek milyen formában és milyen gyakorisággal adhatók.

Neked megéri a kiva?

Közeleg az év vége, ilyenkor többet gondolkodunk azon, hogy lehetne-e valamit másképp csinálni a következő évben, hogy még eredményesebben tudjuk működtetni vállalkozásunkat. Könyvelőként én abban tudok segíteni, hogy az igen összetett és bonyolult magyar adózási rendszerben megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyeket kihasználva legálisan tudjuk csökkenteni a befizetendő adót. Kiváló lehetőség erre a kisvállalati adó (kiva), amelynek ugyan számtalan előnye van, mégsem alkalmas minden vállalkozásnak.

Egészségpénztári befizetések adózása: többféle megoldás létezik

Munkáltatói hozzájárulás

2019. január 1-jén sajnos megszűnt az a lehetőség, hogy a munkáltató által teljesített egészségpénztári hozzájárulás egyes meghatározott juttatásként adózzon. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatói hozzájárulás munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, ettől a naptól kezdve már bérjövedelemként adózik, tehát ugyanazok a levonások terhelik, mint a bruttó bért.

Negatív a saját tőkéd? Megoldás lehet az értékelési tartalék képzése

A több évig tartó veszteséges gazdálkodás eredményeként a vállalkozások felélik induló tőkéjüket és arra kényszerülnek, hogy működésüket külső forrásból finanszírozzák. Az éveken át tartó veszteséges gazdálkodást tükrözi a cég éves beszámolója is, saját tőke szép lassan negatív értékbe fordul át.

Ez azonban huzamosabb ideig nem tartható fenn, a negatív saját tőkét valamilyen módon rendezni kell.

Mikor adómentes a lakhatási támogatás?

A vállalkozások életében gyakran előfordul, hogy eredményes működésükhöz nemcsak a saját vagy a környező településekről, hanem akár távolabbi területekről is kell munkaerőt toborozniuk. A munkavállalók megtartása érdekében a társaságok próbálnak könnyíteni a lakhatási terheken és a lakhatás költségeinek egy részét vagy egészét átvállalják dolgozóiktól.

De mennyibe is kerül ez nekik? Megtehetik-e adómentesen?

Mikor kér a nav adófizetési biztosítékot?

Az adófizetési biztosíték előírására akkor kerül sor, ha egy újonnan alakuló vállalkozás

Hallottál már az adóregisztrációs eljárásról?

Ez az a folyamat, amely egy újonnan alakuló vállalkozás esetében az adószám megállapítását megelőzi. (adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 19-25.§)

Mi történik az adóregisztrációs eljárás során?

Ilyenkor a nav a leendő cég által bejelentett és a nyilvántartásában szereplő adatok egybevetésével megvizsgálja, hogy van-e a törvényben meghatározott akadálya az adószám megállapításának.

Mikor kötelező a könyvvizsgálat?

Ezekben a hetekben, hónapokban zárjuk a 2019-es évet, készülnek a beszámolók. Egyre több vállalkozás szembesül azzal, hogy árbevétele, alkalmazottainak létszáma az elmúlt időszakhoz képest jelentősen megnőtt, a cég könyvvizsgálatra kötelezetté vált. Vagy mégsem? Mikor kötelező a könyvvizsgálat?

Oldalak

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.