Blog | Konyvelesobudan.hu
Blogger
Google+
Facebook
Youtube
Pinterest

Blog

Borravaló vagy szervízdíj?

A borravaló és a felszolgálási díj, mind a vendéglátásban, mind a számvitelben és az adózásban két különböző kategóriát képvisel. A borravaló önkéntesen adott összeg, a szervízdíj pedig a vendéglátásban a kiszolgálásért felszámított külön díj.

Kamatkedvezményből származó jövedelem II. rész

A korábbi bejegyzésemben arról olvashattál, hogy milyen adófizetési kötelezettséggel jár, ha a Társaság tulajdonosa kölcsönt vesz fel a vállalkozásától és azért nem fizet kamatot. Ez az adófizetési kötelezettség azonban más esetekben is felmerülhet. Leginkább akkor, ha a vállalkozás pénzét huzamosabb ideig birtokolja valamely magánszemély. Ő lehet a Társaság tulajdonosa, de akár munkavállalója is.

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Gyakran előfordul, hogy a vállalkozás tulajdonosa magánszemélyként átmeneti pénzzavarba kerül és a cégtől vesz fel kölcsönt. Ezt azonban nem teheti meg ellenszolgáltatás nélkül, mivel

  • kamatot kell utána fizetnie, vagy
  • a cégnek kell adóznia, ugyanis a meg nem fizetett kamat miatt a vállalkozónak jövedelme keletkezik.

Főszabályként a kiindulási alap mindkét esetben a jegybanki alapkamat.

Szép kártya mizéria 2021-ben

A Széchenyi Pihenő Kártya juttatás szabályozásával  kapcsolatban elmondható, hogy a 2021-es év meglehetősen speciálisnak ígérkezik, nagyfokú körültekintést igényel minden kifizető részéről.

A 2020-ban megkezdett járványügyi intézkedések folyományaként még 2021. első felében is kedvező adóteher  mellett adható, az év második felében viszont visszaáll a régi rend.

Nézzük a részleteket…

Így ajándékozz!

Amelyik cég megteheti, szívesen ajándékozza meg év végén partnereit és munkavállalóit.

Ahhoz, hogy helyesen állapítsd meg, hogy az egyes ajándékok mekkora adóterhelést jelentenek a vállalkozásodnak, fontos tudni, hogy mekkora lehet az ajándékok értéke, kinek milyen formában és milyen gyakorisággal adhatók.

Neked megéri a kiva?

Közeleg az év vége, ilyenkor többet gondolkodunk azon, hogy lehetne-e valamit másképp csinálni a következő évben, hogy még eredményesebben tudjuk működtetni vállalkozásunkat. Könyvelőként én abban tudok segíteni, hogy az igen összetett és bonyolult magyar adózási rendszerben megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyeket kihasználva legálisan tudjuk csökkenteni a befizetendő adót. Kiváló lehetőség erre a kisvállalati adó (kiva), amelynek ugyan számtalan előnye van, mégsem alkalmas minden vállalkozásnak.

Egészségpénztári befizetések adózása: többféle megoldás létezik

Munkáltatói hozzájárulás

2019. január 1-jén sajnos megszűnt az a lehetőség, hogy a munkáltató által teljesített egészségpénztári hozzájárulás egyes meghatározott juttatásként adózzon. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatói hozzájárulás munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, ettől a naptól kezdve már bérjövedelemként adózik, tehát ugyanazok a levonások terhelik, mint a bruttó bért.

Negatív a saját tőkéd? Megoldás lehet az értékelési tartalék képzése

A több évig tartó veszteséges gazdálkodás eredményeként a vállalkozások felélik induló tőkéjüket és arra kényszerülnek, hogy működésüket külső forrásból finanszírozzák. Az éveken át tartó veszteséges gazdálkodást tükrözi a cég éves beszámolója is, saját tőke szép lassan negatív értékbe fordul át.

Ez azonban huzamosabb ideig nem tartható fenn, a negatív saját tőkét valamilyen módon rendezni kell.

Mikor adómentes a lakhatási támogatás?

A vállalkozások életében gyakran előfordul, hogy eredményes működésükhöz nemcsak a saját vagy a környező településekről, hanem akár távolabbi területekről is kell munkaerőt toborozniuk. A munkavállalók megtartása érdekében a társaságok próbálnak könnyíteni a lakhatási terheken és a lakhatás költségeinek egy részét vagy egészét átvállalják dolgozóiktól.

De mennyibe is kerül ez nekik? Megtehetik-e adómentesen?

Oldalak

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.